Ontstaan van het project

In 2007 ging ik, Froukje Mensonides uit Siegerswoude, in Malawi een rondreis maken met een groepje uit Brabant. Na deze zeer boeiende reis ben ik nog een poosje gebleven en heb ik o.a. vrijwillig mee gewerkt in een ziekenhuis. Toen ik in 2009 een mailtje kreeg van Raphael (die ik in 2007 in Mangochi had ontmoet) en daarbij aangaf dat hij in Leuven aan het studeren was, werd hij door ons uitgenodigd om tijdens zijn vakantie bij ons gezin te komen logeren. Hij is een paar keer bij ons geweest, in 2009 en 2010. Het was prettig en erg gezellig om hem  wat van onze cultuur te laten zien. Raphael wist ook veel, hij heeft o.a. geschiedenis gestudeerd. Hij was erg enthousiast om nu in het echt te zien wat hij wel wist (o.a. de dijken, het zoute zeewater proeven, bezoek boederijen, diverse musea enz.)  En natuurlijk hebben we ook veel gediscussiëerd. Ook zijn wij tijdens zijn studie een paar keer bij hem op bezoek geweest in Leuven. Toen ik in dec. 2012 voor de 2e keer naar Malawi ging, nam Raphael me mee naar het dorp waar hij is opgegroeid. Zijn oom Alfred, een enthousiaste, gepensioneerde schoolmeester, had een klein kleuterschooltje opgericht. Hij had dit zelf gebouwd op zijn erf, met stenen die hij van iemand had geleend. Het rieten dak was kapot, de kinderen konden niet meer droog in het reeds te kleine schooltje zitten. Spontaan bood ik een nieuw dak aan. Op dat moment had ik er niet aan gedacht dat Raphael tijdens zijn bezoek bij ons thuis eens had gezegd dat hij in zijn dorp iets wilde doen voor de kinderen. Omdat het schooltje al te klein was en ook niet van goede kwaliteit, hebben we samen met Alfred overlegd en intussen staat er een nieuwe school met 3 lokalen. Voor verdere informatie: kijk op  Schoolproject 2012-2013 op deze website.

In 2010 heeft Veronica uit Blantyre me per mail gevraagd of ik Jessie Mwale wilde steunen om een opleiding voor verpleegkundige te kunnen volgen. Jessie is wees en had geen mogelijkheid om te kunnen studeren.  Veronica ken ik ook van de eerste reis, 2007. Veronica is Malawiaanse en zat mede in de organisatie van de reis in 2007.  Ik heb toen eerst gevraagd  wie deze persoon precies is en of ze goed gemotiveerd was. De kosten van deze opleiding zouden ongeveer even duur zijn als die van onze kinderen, zo’n 1600  euro per jaar. Jessie heeft toen een gesprek gehad met Michel Knapen die ik ken van de reis van 2007, hij komt geregeld in Malawi.  Hij heeft later een persoonlijke brief van Jessie meegenomen waarin zij over haar achtergrond en motivatie schreef. Het besluit was toen snel genomen en Michel heeft tijdens haar studie ook regelmatig geholpen om het geld voor haar studie en zakgeld voor Jessie mee te nemen. Jessie is inderdaad een gemotiveerde jonge vrouw die intussen haar studie met prima cijfers heeft afgerond. Tijdens haar studie hadden we in het begin contact via de mail, intussen heeft ze een blackberry gekregen en nu hebben we regelmatig contact via whatsapp. Tijdens mijn 2e reis naar Malawi heb ik Jessie voor het eerst ontmoet.

Voor verdere informatie: kijk op Studentenproject  op deze website.

12

Mijn eerste kennismaking met Jessie, dec.2012.

Intussen heb ik regelmatig contact met Raphael over het schoolproject.  Ik houd de website regelmatig bij met het laatste nieuws.
Intussen schrijven Jessie en Raphael beiden op de website:
“Jessie, student in Malawi”.
“News from Raphael Mkuzi, Malawi”.

 

Een gedachte over “Ontstaan van het project”

  1. Beste Froukje Mensonides via mijn zoon Folkert de Jong, hij is getrouwd met Hillie Mensonides (van Joke en Gerard) kreeg ik uw kaartje. (hij had met u gepraat op een familiedag) Nu zit ik in de diaconie van de PKN kerk in Oudega en mochten we vanavond geld uitgeven aan projecten in binnen- en buitenland en ik heb uw project voorgedragen. Hoop dat u een donatie mag ontvangen van 50,00 euro. Hartelijke groet Henny de Jong-Groenewoud.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Directe, kleinschalige hulp aan de armsten in Malawi d.m.v. scholing en gezondheidszorg